Informatie voor scholen

Middelbare scholen hebben een grote diversiteit aan leerlingen. Sinds de invoering van de wet op Passend Onderwijs is deze diversiteit alleen maar toegenomen. Het kan voor scholen daarom een grote uitdaging zijn om goed toegankelijk te zijn voor elke jongere, zowel op fysiek, sociaal en cultureel vlak.  

Het onderzoek

Dit onderzoek richt zich op de sociale inclusie van alle leerlingen. In dit onderzoek willen wij een inclusieve schoolomgeving in kaart brengen en waar nodig, in samenwerking met de school, de omgeving aanpassen om het toegankelijker te maken voor alle leerlingen. Daarom brengen we in dit project verschillende expertises bij elkaar: psychologie, architectuur, data science en bestuurskunde. 

Tijdspad

Het onderzoek loopt 3 jaar. In het eerste jaar brengen we de situatie op scholen in kaart. Dit doen we door met leerlingen, docenten en schoolleiding in gesprek te gaan en vragenlijsten af te nemen. Daarnaast meten we met behulp van sensoren hoe leerlingen zich door de school bewegen. Ons doel is om de situatie op school zo goed mogelijk in kaart te brengen zonder invasief te zijn. We houden de tijd die wij in beslag nemen, goed in de gaten en uiteraard staat de privacy van leerlingen en docenten voorop!

 

In het tweede jaar wordt met verschillende experts een interventie ontworpen. Binnen de mogelijkheden van de school wordt een advies uitgebracht en wordt een interventieschema aangeboden. Hierbij gaat het om mogelijke aanpassingen van het gebouw (binnen regulier onderhoud), het creëren van bewustzijn over diversiteit en inclusie, en het maken van een curriculum voor het team op school.

 

In het derde jaar wordt de interventie geïmplementeerd en zal het effect hiervan worden gemeten. In overleg met de school worden hiervoor een aantal data geprikt om opnieuw de vragenlijsten en interviews af te nemen en de meting met de sensoren te herhalen.

 

Hoeveel tijd kost het onderzoek? 

Interviews 
Een aantal stafleden zullen worden uitgenodigd voor een interview. De interviews zullen gemiddeld een half uur duren en vinden in overleg plaats op een datum en tijdstip die goed uitkomt voor de geïnterviewde. De interviews zullen daarom individueel worden gepland en kunnen zowel tijdens (bv in een tussenuur) als ook buiten de schooltijd plaatsvinden.

Vragenlijsten 
In het eerste jaar zullen vragenlijsten worden afgenomen bij de deelnemende klas. Dit zal ongeveer een half uur per keer in beslag nemen. In overleg met de school zal worden vastgesteld welke klassen zullen deelnemen aan het onderzoek. 

Sensormeting 
Drie keer per jaar zullen sensoren uitgedeeld worden. De sensoren worden aan het begin van de dag aan de leerlingen gegeven en aan het einde van de dag weer ingenomen. Het uitdelen en innemen van de sensoren duurt elke keer ongeveer 5 tot 10 minuten.

 

Wat krijgt u er voor terug? 

Vanuit de universiteit en de Inter-Psy worden workshops en lezingen aangeboden om de staf te ondersteunen in het aanbieden van passend onderwijs, zowel in de klas als daarbuiten. Daarnaast wordt voor elke school die meedoet specifieke aanbevelingen gedaan met oog op de fysieke, sociale en culturele omgeving op school. De aanbevelingen bestaan uit mogelijke aanpassingen (binnen het budget en regulier onderhoud) in de fysieke schoolomgeving die bijdragen aan de toegankelijkheid voor alle leerlingen op school. Daarnaast komt er een aanbod voor leerlingen en staf voor meer sociale inclusie, denk hierbij bijvoorbeeld aan workshops.

Voor elke school is er een vast contactpersoon vanuit de universiteit, die als aanspreekpunt dient om alle afspraken te regelen en vragen te beantwoordenzodat er zo weinig mogelijk extra lasten voor de school staf ontstaan.

Wij hopen een duurzame relatie aan te gaan met scholen, waarin wij met elkaar de fysieke, sociale en culturele omgeving op school toegankelijker kunnen maken voor alle leerlingen.

Meedoen? 

Geïnteresseerd in het project? Denkt u erover na om mee te doen? Neem dan contact op met Lisa van Klaveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar: Het Schoolplein project  - Verder naar: Informatie voor jongeren